Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Με... συντακτικούς κανόνες το κελάηδισμα των πουλιών


Ίσως οι άνθρωποι τελικά δεν είναι οι μόνοι που ξέρουν από γραμματική και συντακτικό. Τα πουλιά φαίνεται πως χρησιμοποιούν ανάλογους κανόνες όταν τιτιβίζουν, σύμφωνα με νέα πρωτοποριακή ιαπωνική έρευνα.

















Ίσως οι άνθρωποι τελικά δεν είναι οι μόνοι που ξέρουν από γραμματική και συντακτικό. Τα πουλιά φαίνεται πως χρησιμοποιούν ανάλογους κανόντες όταν τιτιβίζουν, σύμφωνα με νέα πρωτοποριακή ιαπωνική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κεντάρο Aμπε του Τμήματος Μοριακής και Συστημικής Βιολογίας του πανεπιστημίου του Κιότο μελέτησαν τους σπίνους της Βεγγάζης και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έχουν δικές τους μορφές συντακτικών κανόνων.

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Εννέα από τις ομορφότερες λίμνες του κόσμου

Θαυμάστε 9 από τις πιο εντυπωσιακές λίμνες στον κόσμο που αναδεικνύουν το μεγαλείο της φύσης.

Αν αυτό το καλοκαίρι αντιμετωπίζετε το δίλημμα «βουνό ή θάλασσα», μπορείτε να έχετε και τα δύο! Οι λίμνες μπορούν και συνδυάζουν ιδανικά την πυκνή και καταπράσινη βλάστηση του βουνού με τις υδάτινες συγκινήσεις της θάλασσας, όπως οι καταδύσεις, τα θαλάσσια σπορ και μαγευτικά γαλήνια τοπία.
Θαυμάστε εννέα από τις πιο εντυπωσιακές λίμνες στον κόσμο:

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ο πιγκουίνος που χάθηκε και... βρέθηκε 3.000 χιλιόμετρα μακριά


Αυτό το ταξίδι άφησε άφωνους ακόμη και έμπειρους επιστήμονες που μελετούν την άγρια ζωή: ένας αυτοκρατορικός πιγκουίνος από την Ανταρκτική έκανε την εμφάνισή του... στη Νέα Ζηλανδία, σε απόσταση σχεδόν 3.000 χιλιομέτρων!
Αυτό το ταξίδι άφησε άφωνους ακόμη και έμπειρους επιστήμονες που μελετούν την άγρια ζωή: ένας αυτοκρατορικός πιγκουίνος από την Ανταρκτική έκανε την εμφάνισή του... στη Νέα Ζηλανδία, σε απόσταση σχεδόν 3.000 χιλιομέτρων!
Ο νεαρός αρσενικός πιγκουίνος έφθασε σε ακτή, περίπου 40 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Ουέλινγκτον, το απόγευμα της Δευτέρας. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Διατήρησης της Φύσης, πρόκειται μόλις για τη δεύτερη φορά που καταγράφεται η εμφάνιση πιγκουίνου στη χώρα, μετά το 1967.
Όταν μάλιστα ενημερώθηκε, ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξέφρασε τη δυσπιστία του. «Αρχικά, φαντάστηκα ότι θα ήταν κάποιου είδους φώκια, όμως πήγαμε, το είδαμε και, προς τεράστια έκπληξή μας, αποδείχθηκε πως πράγματι επρόκειτο για αυτοκρατορικό πιγκουίνο», λέει ο Πίτερ Σίμσον.
Παρά το εξαντλητικό του ταξίδι, ο πιγκουίνος ήταν καλά στην υγεία του και κάθε τόσο έμπαινε στη θάλασσα για να δροσιστεί. «Αυτή την εποχή του χρόνου, θα έπρεπε κανονικά να κάθεται στους πάγους της Ανταρκτικής, όπου επικρατεί σκοτάδι 24 ώρες το 24ωρο», εκτιμά ο Σίμσον. «Μπαίνουν στη θάλασσα για να βρουν τροφή, όμως φαίνεται πως αυτός ο πιγκουίνος, που μάλλον θα πήγε για πρώτη φορά να βρει τροφή, απομακρύνθηκε και χάθηκε».
Οι «αυτοκράτορες» είναι το μεγαλύτερο είδος πιγκουίνου και φθάνουν το 1,11 μέτρο σε ύψος. Ζουν σε αποικίες, ο πληθυσμός των οποίων κυμαίνεται από λίγες εκατοντάδες έως περισσότερα από 20.000 ζεύγη. Καθώς δεν έχουν τα υλικά να φτιάξουν φωλιές, εξαρτώνται ο ένας από τον άλλο για να βρουν ζεστασιά κατά τη διάρκεια του μεγάλου χειμώνα της Αρκτικής.
Σύμφωνα με το Σίμσον, ο απρόσμενος επισκέπτης παρακολουθείται διαρκώς από ειδικούς, οι οποίοι εκτιμούν ότι κάποια στιγμή θα πάρει από μόνος του το δρόμο της επιστροφής. Η προσέγγιση αυτή θεωρείται αρκετά σκληρή από κάποιους, οι οποίοι ζητούν ο πιγκουίνος να οδηγηθεί στην «πατρίδα» του. Το υπουργείο απαντά ότι η μεταφορά του εκεί θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα και τη μεταφορά ασθενειών, ενώ ενέχει κινδύνους και για το πλήρωμα που θα αναλάμβανε μια τέτοια αποστολή.
«Τα πτηνά χάνονται, συμβαίνει όλη την ώρα», λέει ο Κέβιν Μαγκόουαν από το Εργαστήριο Ορνιθολογίας του Κορνέλ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «είναι φυσιολογικό όταν εμφανίζεται ένα ζώο τόσο χαρισματικό όσο ο πιγκουίνος, ο κόσμος να θέλει να βοηθήσει».

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Κόκκινος κατάλογος απειλούμενων πουλιών


«Στην κόψη του ξυραφιού» ο Ασπροπάρης, το μικρότερο από τα τέσσερα είδη γύπα που αναπαράγονται στη χώρα μας
Στα πρόθυρα της εξαφάνισης βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα είδη πουλιών του κόσμου, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων Πουλιών, που ανακοινώθηκε από την IUCN (Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης) λίγες ημέρες μετά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, η Ωτίδα της Ινδίας (Ardeotis nigriceps) κατατάσσεται πλέον στην υψηλότερη κατηγορία κινδύνου: Κρισίμως Κινδυνεύον είδος.
Το κυνήγι, η ανθρωπογενής όχληση, η απώλεια και ο κατακερματισμός των βιοτόπων του, έχουν συνδράμει στη μείωση αυτού του καταπληκτικού πουλιού σε ίσως λιγότερα από 250 άτομα. Ύψους ενός μέτρου και ζυγίζοντας σχεδόν 15 κιλά, η Ωτίδα της Ινδίας ήταν κάποτε εξαπλωμένη στα λιβάδια της Ινδίας και του Πακιστάν, ενώ σήμερα έχει περιοριστεί σε μικρά και απομονωμένα τμήματα εναπομεινάντων βιοτόπων.
«Σε έναν όλο και πιο συνωστισμένο πλανήτη, τα είδη που χρειάζονται περισσότερο χώρο για να επιβιώσουν, όπως η Ωτίδα της Ινδίας, είναι χαμένα. Ωστόσο, εμείς είμαστε τελικά αυτοί που χάνουν μακροπρόθεσμα, αφού οι υπηρεσίες που μας παρέχει η φύση έχουν αρχίσει να εκλείπουν, δηλώνει ο Δρ. Leon Bennun, Επιστημονικός Διευθυντής της BirdLife International.
Η φετινή επικαιροποίηση του Κόκκινου Καταλόγου της IUCN, αυξάνει τον αριθμό των απειλούμενων ειδών πουλιών στα 1.253, ένα εξαιρετικά ανησυχητικό ποσοστό του 13% του παγκόσμιου πληθυσμού πουλιών.
«Τα πουλιά παρέχουν ένα παράθυρο στην υπόλοιπη φύση. Είναι εξαιρετικά χρήσιμοι δείκτες της υγείας των οικοσυστημάτων: όταν τα είδη πουλιών μειώνονται, το ίδιο συμβαίνει και με την άγρια ζωή γενικότερα» εξηγεί ο Stuart Butchart, Συντονιστής Παγκόσμιας Έρευνας και Δεικτών της BirdLife International. «Οι αλλαγές που έχουμε καταγράψει στη φετινή επικαιροποίηση του Κόκκινου Καταλόγου θα ενσωματωθούν στο Ευρετήριο της Κόκκινης Λίστας για τα Πουλιά, ένα μέτρο των τάσεων στην κατάσταση του πλανήτη το οποίο χρησιμοποιείται από τις ανά τον κόσμο κυβερνήσεις, παγκόσμιες επιχειρήσεις και τον ΟΗΕ, μεταξύ άλλων».
Ένα ακόμη είδος βρισκόμενο στην Ελλάδα «στην κόψη του ξυραφιού» είναι ο Ασπροπάρης (Neophron percnopterus), το μικρότερο από τα 4 είδη γύπα που αναπαράγονται στη χώρα μας. Ενώ κατά τις περασμένες δεκαετίες ο Ασπροπάρης ήταν κοινός σε όλη τη χώρα, σήμερα, έχει υποστεί μείωση μεγαλύτερη από 80%, έχοντας απομείνει πια λιγότερα από 50 ζευγάρια. Η κυριότερη απειλή για το είδος είναι η δηλητηρίαση από τη χρήση παράνομων δολωμάτων που προορίζονται για τα «επιβλαβή» ζώα, καθώς και η μείωση της ελεύθερης κτηνοτροφίας.
Ενώ η κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος παγκοσμίως φαίνεται πραγματικά δυσοίωνη, η φετινή επικαιροποίηση του Κόκκινου Καταλόγου των Απειλούμενων Πουλιών αναδεικνύει και μερικά επιτυχημένα παραδείγματα, όπου μετά την εφαρμογή στοχευμένων δράσεων για την προστασία τους, η πορεία των ειδών αυτών έχει βελτιωθεί σημαντικά. Το Κιρκινέζι, μικρόσωμο είδος γερακιού που επισκέπτεται τη χώρα μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μεταπήδησε από Τρωτό σε είδος Μειωμένου Ενδιαφέροντος σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και στην Ελλάδα παραμένει Τρωτό σύμφωνα με το Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων.
Τα παραδείγματα αυτά, μας προσφέρουν μία νησίδα ελπίδας για την κατάσταση του περιβάλλοντος. Το μήνυμα που μας δίνει ο Κόκκινος Κατάλογος της IUCN είναι ότι μπορούμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση για πολλά Κινδυνεύοντα είδη. Πρέπει όμως να υπάρχει η πολιτική βούληση και το ενδιαφέρον όλων μας για να στηρίξουμε δράσεις και πρωτοβουλίες διατήρησης και προστασίας της φύσης» λέει ο Θάνος Καστρίτης, Συντονιστής του Τομέα Διατήρησης της Ορνιθολογικής.
NAFTEMPORIKI

Πώς σώθηκε από τον αφανισμό ο αραβικός «μονόκερος»

Τα χαρακτηριστικά του κέρατα πιστεύεται ότι ενέπνευσαν το θρύλο του μονόκερου. Για πολλά χρόνια όμως, ο αραβικός ή λευκός όρυξ (Oryx leucoryx), ένα μεγάλο είδος αντιλόπης που ζει στην Αραβική Χερσόνησο, πράγματι κινδύνευε να περάσει στη σφαίρα του θρύλου. Σύμφωνα ωστόσο με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), μετά από δεκαετίες επίμονων προσπαθειών, το πανέμορφο ζώο φαίνεται ότι σώθηκε.
Ο τελευταίος όρυξ που ζούσε στην άγρια Φύση, σκοτώθηκε από σφαίρες κυνηγών το 1972. Έκτοτε καταβάλλονταν προσπάθειες για την αναπαραγωγή του είδους σε συνθήκες αιχμαλωσίας και το 1982, μία αντιλόπη αφέθηκε ξανά ελεύθερη στην έρημο του Ομάν. Ακολούθησαν ανάλογες απόπειρες σε Σαουδική Αραβία, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιορδανία - και όλες στέφθηκαν με επιτυχία.
Σήμερα, σύμφωνα με την IUCN, ο πληθυσμός του αριθμεί 1.000 μέλη. Έτσι, σχεδόν 40 χρόνια αργότερα, ο όρυξ ο αραβικός μπορεί να μετακινηθεί από τα «απειλούμενα» στα «εύτρωτα» είδη, στη γνωστή Κόκκινη Λίστα της οργάνωσης.
«Το γεγονός ότι ο αραβικός όρυξ συγκρατήθηκε στο χείλος του αφανισμού, αποτελεί ένα τεράστιο κατόρθωμα και μια πραγματική ιστορία επιτυχίας, κάτι που ελπίζουμε να επαναληφθεί πολλές φορές για άλλα απειλούμενα είδη», δήλωσε ο επικεφαλής της περιβαλλοντικής υπηρεσίας του Αμπού Ντάμπι. «Πρόκειται για ένα κλασικό παράδειγμα για το πώς τα δεδομένα της Κόκκινης Λίστας μπορούν να συμβάλουν πρακτικά στις προσπάθειες επίτευξης απτών αποτελεσμάτων στον τομέα της διατήρησης ειδών».
«Καμπανάκι» για πολλά άλλα είδη
Η διάσωση του αραβικού «μονόκερου» συνιστά αναμφίβολα μια σημαντική νίκη, όμως η τελευταία ενημέρωση της Κόκκινης Λίστας αποκαλύπτει επίσης ότι, από τα 19 είδη αμφιβίων που προστέθηκαν φέτος, τα 8 είναι «κρισίμως κινδυνεύοντα».
Έχει υπολογιστεί ότι περισσότερα από 4 στα 10 αμφίβια παγκοσμίως απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας της συρρίκνωσης των οικοτόπων τους, της εισαγωγής αλλοχθόνων ειδών, αλλά και ασθενειών.
«Το κλειδί ενάντια σε αυτήν την κρίση αφανισμού ειδών είναι να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην εξάλειψη των κύριων απειλών που αντιμετωπίζουν», επισημαίνει ο επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής της IUCN Σάιμον Στιούαρτ, προσθέτοντας ότι «μόνο τότε μπορεί να διασφαλιστεί το μέλλον» των ειδών αυτών.
NAFTEMPORIKI