Γουργουρητά αισιοδοξίας
Αγία Πετρούπολη, ΡωσίαΣχέδιο για τον διπλασιασμό των τίγρεων έως το 2022 συμφώνησαν ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Κινέζος ομόλογός του Ουέν Τζιαμπάο, και οι κυβερνήσεις των δέκα ακόμα χωρών όπου επιζούν τα απειλούμενα αιλουροειδή.
Με τον συνολικό πληθυσμό των τίγρεων να έχει συρρικνωθεί τον τελευταίο αιώνα από τα 100.000 στα 3.200 άτομα, το είδος απειλείται με ολική «καταστροφή» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Από τα εννέα υποείδη τίγρεων που υπήρχαν στον πλανήτη πριν από 100 χρόνια, τουλάχιστον τα τρία έχουν εξαφανιστεί.
«Είναι πολύ σημαντικό να σώσουμε αυτό το υπέροχο, αυτοκρατορικό πλάσμα για τις μελλοντικές γενιές» είπε ο Πούτιν, προεδρεύων του Διεθνούς Φόρουμ για τη Διατήρηση των Τίγρεων, το οποίο πραγματοποιείται στην Αγία Πετρούπολη από τις 21 έως 24 Νοεμβρίου.
Είναι η πρώτη διεθνής σύνοδος υψηλού επιπέδου αφιερωμένη στη σωτηρία ενός συγκεκριμένου είδους.
Η διακήρυξη της συνόδου θέτει σε εφαρμογή στρατηγικό σχέδιο για τον διπλασιασμό των τίγρεων που ζουν στην άγρια φύση έως το 2022. Η επιτυχία του θα εξαρτηθεί από τον οδικό χάρτη που επεξεργάζεται η σύνοδος την Τετάρτη.
Την επόμενη πενταετία θα πρέπει να δαπανηθούν 350 εκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσαν οι συντονιστές της συνόδου, η WWF και η Παγκόσμια Τράπεζα.
Δύσπιστες παραμένουν πάντως ορισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες κατηγορούν τις κυβερνήσεις για αδράνεια στην αντιμετώπιση των λαθροθήρων, της σημαντικότερης απειλής για τα ασιατικά αιλουροειδή.
Το κλειδί για την επιτυχία της συνόδου είναι η σύσταση μιας κοινοπραξίας για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου άγριας ζωής, επισήμανε ο Τζον Στέλαρ της CITES, της Σύμβασης του ΟΗΕ για τo Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών.
Όπως αναφέρει ο απεσταλμένος του Reuters, η Ινδία είναι σήμερα το διεθνές κέντρο του παράνομου εμπορίου τίγρεων, ακολουθούμενη από την Κίνα. Μέλη των νεκρών τίγρεων γίνονται συστατικά για παραδοσιακά φάρμακα και αφροδισιακά στην Κίνα και άλλες χώρες, ενώ οι προβιές τους πωλούνται στη μαύρη αγορά έως και 35.000 ευρώ έκαστη.
Το θετικό είναι ότι, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της συνόδου, η οργάνωση Traffic για τις τίγρεις (συνεργασία των οργανώσεων WWF και IUCN) πέτυχε συμφωνία με τους λαθροθήρες της Μιανμάρ, από τους οποίους ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό το λαθρεμπόριο.
Οι 13 χώρες στις οποίες ζουν σήμερα τίγρεις είναι: Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Μπανγκλαντές, Μπουτάν, Μυανμάρ, Ινδονησία, Λάος, Μαλαισία, Καμπότζη, Νεπάλ, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου