Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Εκδρομή στη νότια Θράκη

Μία απόδραση κοντά στη φύση

Μαρώνεια-Αλεξανδρούπολη και Μονοπάτι Ε6

(Φωτ. www.agrinet.gr)
(Φωτ. www.agrinet.gr)
Mια από τις λιγότερο τουριστικές περιοχές της Eλλάδας, η νότια ζώνη της Θράκης και η Σαμοθράκη είναι γεμάτες προκλήσεις για δράση και ευκαιρίες για ζωή κοντά στη φύση, όλο το χρόνο. Από τη λίμνη Βιστωνίδα στα δυτικά μέχρι την Αλεξανδρούπολη, μπορείς να δεις λίμνες και λιμνοθάλασσες με πλούσια πανίδα, να κάνεις μπάνιο σε καλά οργανωμένες ή σε ερημικές παραλίες, να βουτήξεις για ψαροντούφεκο, να σερφάρεις στο ανοιχτό πέλαγος, να περπατήσεις στα δάση, να αναρριχηθείς σε δύσκολες πλαγιές, να οδηγήσεις σε χωμάτινες διαδρομές, να απολαύσεις καλό φαγητό, γλυκά και καφέ, να κατασκηνώσεις ή να κοιμηθείς σε παραδοσιακούς ξενώνες, να γνωρίσεις δυο ζωντανές πόλεις με ξεχωριστή φυσιογνωμία.
Χρειάζεσαι τουλάχιστον ένα Σαββατοκύριακο για να τριγυρίσεις, ένα τριήμερο για μια χορταστική βόλτα ή μια βδομάδα, αν βάλεις και τη Σαμοθράκη στο πρόγραμμα. Aν έχεις κι άλλο χρόνο, τόσο το καλύτερο - δοκίμασε τις διαδρομές που θα βρεις εδώ και χάραξε στο χάρτη τις δικές σου.
21 φωτογραφίες


Μαρώνεια - Αλεξανδρούπολη
Η απόλυτη εμπειρία της τετρακίνισης, του ποδήλατου βουνού και του «πορωμένου» περιπατητή. Το μεγαλύτερο μέρος της είναι στο ευρωπαϊκό ορειβατικό μονοπάτι Ε6. H διαδρομή τα έχει όλα, καταγάλανα νερά, απόμερες και δημοφιλείς παραλίες, επιβλητικούς βράχους και πολλά αξιολογότατα ιστορικά μνημεία. Τα 25 χλμ. δύσκολου δρόμου, που το χειμώνα γίνεται δύσβατος, απαιτούν κατάλληλο αυτοκίνητο και σχετική εμπειρία. Υπολόγισε μιάμιση ώρα αδρεναλίνης και εκπληκτικού τοπίου. Αν δεν θες να έχεις τον ήλιο μπροστά σου καλό είναι να ξεκινήσεις το πρωί από Αλεξανδρούπολη και το απόγεμα από την Μαρώνεια. Ανεξάρτητα την εποχή του χρόνου, είναι συναρπαστική για όλους, ιδιαίτερα όμως για τους μυημένους οδηγούς και τους εραστές του ποδηλάτου βουνού. Από όπου και αν ξεκινήσετε η διαδρομή τελειώνει σε ταβέρνες με καλό ψάρι και καλά κρεατικά.

Το Μονοπάτι E6
Από την Θράκη περνά το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6 που ξεκινά από τη Φινλανδία και αφού διασχίσει κάθετα όλη την Ευρώπη φτάνει στην Ηγουμενίτσα, απ’ όπου συνεχίζει διασχίζοντας οριζόντια την Ελλάδα κοντά στα σύνορα. Στο ύψος της Ροδόπης κατηφορίζει νότια και, αφού περάσει τα στενά του Νέστου, διασχίζει την περιοχή της Μαρώνειας και μέσω Αλεξανδρούπολης καταλήγει Φεγγάρι την ψηλότερη κορυφή της Σαμοθράκης.
Εδώ η καλή σήμανση στην αρχή του μονοπατιού και έπειτα τα κόκκινα σημάδια, εξασφαλίζουν χωρίς κανένα πρόβλημα τη διαδρομή ακόμα και με ομίχλη που είναι συνηθισμένη ειδικά τις πρωινές ώρες και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η διαδρομή παρόλη την υψομετρική της διαφορά, 1570μ., δεν κουράζει υπερβολικά αλλά δεν είναι και εύκολη. Μαζί με την επιστροφή
χρειάζονται περίπου 10 ώρες. Η θερμοκρασία στη κορυφή θα είναι χαμηλότερη 11 βαθμούς από την επιφάνεια της θάλασσας και αν έχει αέρα, γεγονός πολύ συνηθισμένο, θα κάνει πολύ κρύο ακόμα και το καλοκαίρι.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: