Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Αντίπαρος: Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στη Μάντρα Δεσποτικού

Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών αποκαλύφθηκαν τρεις νέοι αρχαϊκοί τοίχοι.

Πλούσια ευρήματα έφερε στο φως η φετινή ανασκαφική περίοδος στη θέση Μάντρα Δεσποτικού στην Αντίπαρο, όπου έχει αποκαλυφθεί ένα εκτεταμένο αρχαϊκό ιερό του Απόλλωνα.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, που διήρκησαν από τις 25 Μαΐου 2010 ως και τις 25 Ιουνίου 2010 αποκαλύφθηκαν τρεις νέοι αρχαϊκοί τοίχοι οι οποίοι προσθέτουν νέα σημαντικά στοιχεία αναφορικά με την κάτοψη του νότιου συγκροτήματος και του λατρευτικού περιβόλου του ιερού.

Παράλληλα, η ανασκαφή στο πηγάδι, το οποίο είχε αποκαλυφθεί το 2007, απέδειξε ότι τελικά επρόκειτο για δεξαμενή βάθους 3,40 μ. με πυθμένα και τοιχώματα επενδεδυμένα με κονίαμα.

Στο πλαίσιο των ανασκαφών πραγματοποιήθηκε ακόμη καθαρισμός των τοίχων των ύστερων κτισμάτων κατά τον οποίο εντοπίστηκαν και αποτοιχίστηκαν αρχιτεκτονικά μέλη, όπως τμήματα σπονδύλων, τμήμα επιστυλίου, τμήμα γείσου, όπως και τμήμα πώρινης τριγλύφου, στοιχείο που συνηγορεί στην ύπαρξη μιας πρωιμότερης οικοδομικής φάσης του ιερού.

Σημαντικά ήταν επίσης και τα κινητά ευρήματα, όπως το μαρμάρινο κεφάλι αρχαϊκού κούρου, που αποκαλύφθηκε εντοιχισμένο σε ύστερο τοίχο.

Το νέο εύρημα έρχεται να προστεθεί στα τέσσερα ήδη αποκαλυφθέντα κεφάλια κούρων από το ιερό. Η ανακάλυψη των κεφαλιών είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού μέχρι πρότινος σωζόταν από το νησί της Πάρου μόνο ένας αρχαϊκός κούρος με το κεφάλι του, σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου.

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: