Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Ν. Αφρική: Ακριβότερο από το χρυσό το κέρατο ρινόκερου

«Μαύρη» χρονιά ήταν το 2011 για τους ρινόκερους της Νοτίου Αφρικής. Σύμφωνα με το National Geographic, στη χώρα θανατώθηκαν πέρυσι τουλάχιστον 443 ζώα ,110 περισσότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι ρινόκεροι είναι περιζήτητοι για τα κέρατά τους, που χρησιμοποιούνται ως συστατικά σε ασιατικά σκευάσματα καθώς ορισμένοι πιστεύουν ότι θεραπεύουν τον καρκίνο... Η αξία τους στη μαύρη αγορά ξεπερνά πλέον τις 50.000 ευρώ το κιλό, καθιστώντας τα ακριβότερα και από το χρυσό.
Ειδικοί επισημαίνουν ότι πριν από μία δεκαετία πέθαιναν ή θανατώνονταν 15 ρινόκεροι το χρόνο κατά μέσο όρο, όμως το πρόβλημα έχει διογκωθεί από το 2007 κι έπειτα εξαιτίας του πλουτισμού της μεσαίας τάξης σε χώρες όπως η Κίνα, το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη. Προειδοποιούν ότι αυτή η τάση καθιστά το είδος όλο και πιο ευάλωτο.
«Δεν υπάρχει τίποτε πιο τραγικό από το να βλέπει κανείς την εντελώς άδικη και βίαιη θανάτωση ενός ζώου για το κέρας του, το οποίο μάλιστα έχει μηδενική θεραπευτική αξία», λέει ο Πέλαμ Τζόουνς από τη νοτιοαφρικανική Ένωση Ιδιοκτητών Ρινόκερων. Στη Νότιο Αφρική ζει πάνω από το 90% του αφρικανικού πληθυσμού ρινόκερων. Τον Οκτώβριο, το WWF ανακοίνωσε τον αφανισμό του ρινόκερου της Ιάβας στο Βιετνάμ, ενός από τα τρία είδη που ζουν στην Ασία.

Αρνητικό ρεκόρ και για το ελεφαντόδοντο
Το 2011 ήταν κακή χρονιά και για τους ελέφαντες: η οργάνωση Traffic κατέγραψε τις περισσότερες κατασχέσεις ελεφαντόδοντων από το 1989, οπότε και απαγορεύτηκε το εμπόριο προκειμένου το είδος να σωθεί από τον αφανισμό. Συγκεκριμένα, κατασχέθηκαν 23 τόνοι, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 2.500 νεκρά ζώα.
Η ζήτηση είναι τεράστια - και σε αυτήν την περίπτωση κυρίως στην Ασία- όπου το ελεφαντόδοντο χρησιμοποιείται σε διακοσμητικά αντικείμενα. «Οι τεράστιες ποσότητες ελεφαντόδοντου που κατασχέθηκαν το 2011 καταδεικνύουν τόσο ότι η ζήτηση αυξάνεται στην Ασία όσο και ότι οι εγκληματικές οργανώσεις πίσω από το λαθρεμπόριο χρησιμοποιούν όλο και πιο εξεζητημένες μεθόδους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Traffic.
Εκπρόσωπος της οργάνωσης χαρακτήρισε το περασμένο έτος «φρικτό» για τους ελέφαντες, εκφράζοντας παράλληλα φόβους ότι «οι εγκληματίες νικούν», αφού παρά τις τεράστιες ποσότητες που κατασχέθηκαν, έγιναν ελάχιστες συλλήψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: