Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Το Σπήλαιο Αλιστράτης στις Σέρρες

Ο εντυπωσιακός θόλος σε μια αίθουσα του σπηλαίου
Ο εντυπωσιακός θόλος σε μια αίθουσα του σπηλαίου  
Το σπήλαιο Αλιστράτης βρίσκεται έξι (6) χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της ομώνυμης κοινότητας, στο φαράγγι του ποταμού Αγγίτη, στη θέση "πετρωτό". Η έκταση της περιοχής περιλαμβάνει 14.000 στρ.
Παράλληλα με την σιδηροδρομική γραμμή Σερρών - Δράμας και νότια σε μικρή απόσταση υπάρχει η κοίτη του ποταμού Αγγίτη, που τα νερά του έχουν διαβρώσει τους ασβεστόλιθους με αποτέλεσμα να σχηματισθεί το φαράγγι του Αγγίτη.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Πλούτωνας ο θεός του Άδη, όταν έκλεψε την Περσεφόνη, θυγατέρα της θεάς Δήμητρας, την οδήγησε στη φυσική διώρυγα (φαράγγι), όπου βρισκόταν η Πύλη του Άδη.
Θεωρείται ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα της Ελλάδος, πιθανόν και της Ευρώπης, όπου η φύση θέλησε να δείξει τη μεγαλύτερη δύναμη της δημιουργίας στολισμών και σχηματισμών.
11 φωτογραφίες

Περιγραφή Σπηλαίου
Ο προθάλαμος στην είσοδο του σπηλαίου είναι μια μεγάλη αίθουσα ύψους 8 μ. .
Οι κύριοι κλάδοι του σπηλαίου αναπτύσσονται δεξιά και αριστερά της εισόδου και αρχίζουν από ένα μεγάλο θάλαμο, το θάλαμο υποδοχής που έχει διαστάσεις 60 μ. πλάτος, 100 μ. μήκος και 20 - 30 μ. ύψος.
Όσο ο επισκέπτης προχωρεί, τόσο ο διάκοσμος γίνεται πλουσιότερος σε κατάλευκους σταλακτίτες σε μορφή παραπετάσματος. Ακολουθούν άλλοι θάλαμοι (αίθουσες) ύψους 8 ή 10 μ.
Από το θάλαμο υποδοχής και πάλι προς τα δεξιά ξεκινά μια δεύτερη στοά ή διάδρομος σχεδόν παράλληλα μ' αυτόν που είδαμε. Εκεί αντικρίζουμε μερικούς εντυπωσιακούς κόκκινους σταλακτίτες, που φέρουν το όνομα "ΦΛΟΓΕΣ"  και το ύψος τους φτάνει τα 35 μ. περίπου. Σ' ένα σημείο οι δύο στοές ενώνονται και συνεχίζουν φαρδύτερες και ψηλότερες, ενώ από την οροφή κρέμονται τεράστιοι και μεγαλοπρεπείς σταλακτίτες μήκους 15 μ.
Υπάρχουν και όροφοι στο σπήλαιο που είναι αμέτρητοι και δεν είναι ακόμη γνωστοί.
Το σπήλαιο λειτουργεί τις εξής ώρες:
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση
Κατά την θερινή περίοδο
Καθημερινά: 09:00 - 19:00
Κατά την χειμερινή περίοδο
Καθημερινά: 09:00 - 17:00
Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 2324082045, FAX. 2324082046, e-mail: alscav@otenet.gr  και στην ιστοσελίδα: www.alistraticave.gr
Το σπήλαιο βρίσκεται περί τα 50 χλμ. Ν.Α. των Σερρών, 25 χλμ. Ν.Δ. της Δράμας και τα 55 χλμ. Β.Δ. της Καβάλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: