Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Tα πιο απειλούμενα είδη κατά την IUCN

Τα 100 πλέον απειλούμενα είδη στον πλανήτη «φωτογραφίζονται» για πρώτη φορά σε λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (φωτογραφία αρχείου).
Τα 100 πλέον απειλούμενα είδη στον πλανήτη «φωτογραφίζονται» για πρώτη φορά σε λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN). 8.000 επιστήμονες ανέλαβαν να συντάξουν τον κατάλογο που περιλαμβάνει ζώα, φυτά και μύκητες από 48 χώρες, τα οποία οδεύουν με μαθηματική ακρίβεια προς τον αφανισμό.
Η έκθεση παρουσιάστηκε σε διάσκεψη της IUCN στη Σεούλ υπό τον τίτλο «Ανεκτίμητα ή άχρηστα;». Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πλέον απειλούμενα είδη είναι αυτά που δεν έχουν προφανή οικονομική αξία για την ανθρωπότητα, με αποτέλεσμα η διάσωσή τους να μην αποτελεί προτεραιότητα.
«Η κοινότητα των δωρητών και το κίνημα της διατήρησης ειδών κλίνουν όλο και περισσότερο προς μια προσέγγιση τύπου "τι μπορεί η Φύση να κάνει για εμάς;", στο πλαίσιο της οποίας είδη και οικότοποι εκτιμώνται και μπαίνουν σε σειρά προτεραιότητας ανάλογα με τις υπηρεσίες που παρέχουν στους ανθρώπους», εξηγεί ο αρμόδιος διευθυντής της Ζωολογικής Εταιρίας του Λονδίνου Τζόναθαν Μπέιλι, σε γραπτή δήλωση που συνοδεύει την έκθεση.
Στη λίστα περιλαμβάνονται είδη όπως ο ρινόκερος της Ιάβας, που πιστεύεται ότι αριθμεί λιγότερα από 100 μέλη, ο άγγελος ή αγγελόψαρο, που πλέον απαντάται μόνο στα Κανάρια και ο γίββων της Χαϊνάν, ένα είδος πιθήκου με λιγότερα από 20 μέλη. Στα 100 πλέον απειλούμενα είδη συγκαταλέγονται η Καλλίτριχη η ωραία ή Callitriche pulchra, ένα φυτό που απαντάται στη Γαύδο, καθώς και ο ζουρνάς ή Valencia letourneuxi, το μικρό ψάρι που κολυμπάει ανοιχτά των ακτών της δυτικής Ελλάδας και της Αλβανίας.
«Όλα τα είδη που αναφέρονται στον κατάλογο είναι μοναδικά και αναντικατάστατα. Εάν αφανιστούν, κανένα χρηματικό ποσό δεν μπορεί να τα επαναφέρει», ξεκαθαρίζει η Έλεν Μπούτσερ από τη Ζωολογική Εταιρία του Λονδίνου. «Εάν αναλάβουμε άμεσα δράση, μπορούμε να τους δώσουμε μια μεγάλη ευκαιρία να επιβιώσουν, όμως κάτι τέτοιο προϋποθέτει η κοινωνία να υποστηρίξει την ηθική θέση ότι όλα αυτά τα είδη έχουν το δικαίωμα να υπάρχουν».
Όπως λένε οι ειδικοί της IUCN, ορισμένα από τα 100 είδη αποφέρουν οικονομικό όφελος στον άνθρωπο, για παράδειγμα ψάρια, όργανα των οποίων χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική. Η IUCN ωστόσο τονίζει ότι, εκτός από το πόσο πολύτιμα είναι με οικονομικούς όρους, όλα τα είδη που βρίσκονται στο χείλος του αφανισμού, συμβάλλουν στην υγιή λειτουργία του πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: