ΜΑΣΣΑΛΙΑ Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός αιώνα από τη γέννηση του μεγάλου εξερευνητή των βυθών ΖακΥβ Κουστό στις 11 Ιουνίου του 1910, το ομώνυμο ίδρυμα ανακοίνωσε την έναρξη του Ετους Κουστό (11 Ιουνίου 2010- 11 Ιουνίου 2011) και την επιστροφή του θρυλικού πλοίου «Καλυψώ» στις θάλασσες.
Το βρετανικό πρώην ναρκαλιευτικό, μήκους 43 μέτρων, επισκευάζεται στη Βρετάνη της Γαλλίας ώστε να ξαναγίνει πλήρως λειτουργικό και να μπορεί να πλέει και πάλι στις θάλασσες σαν « πλωτό εργαστήριο ωκεανογραφίας ». Παράλληλα ο γιος και συνεχιστής του έργου του πατρός Πιερ-Υβ Κουστό έχει ξεκινήσει αποστολή υποθαλάσσιων κινηματογραφήσεων στη Μεσόγειο, πραγματοποιώντας καταδύσεις σε μέρη τα οποία είχε κινηματογραφήσει ο Ζακ-Υβ σε μια από τις πρώτες αποστολές του, στη δεκαετία του 1940.
Το «Καλυψώ», συνώνυμο επί δεκαετίες με το σύμπαν που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, « θα ξαναβρεί την ψυχή του και θα γίνει πάλι σύμβολο για την προστασία του περιβάλλοντος στα επόμενα χρόνια. Είναι πραγματικά ο πύργος του Αϊφελ των ωκεανών » είπε συγκινημένη η χήρα του Κουστό Φρανσίν.
Αλλοτε αξιόπλοο και εφοδιασμένο μεταξύ άλλων με δύο μίνι υποβρύχια, υποθαλάσσια σκούτερ και παρατηρητήριο της υποθαλάσσιας δραστηριότητας στα ύφαλά του, υπέστη τρομερό πλήγμα όταν βούλιαξε έναν χρόνο πριν από τον θάνατο του Κουστό, το 1996, κατά τη διάρκεια ατυχήματος στο λιμάνι της Σιγκαπούρης. Εμεινε στον βυθό επί τρεις εβδομάδες και όταν ανελκύστηκε διαπιστώθηκε ότι οι βλάβες του ήταν σχεδόν ανεπανόρθωτες.
Παρ΄ όλα αυτά, ύστερα από πολυετείς διαμάχες εντός του Ιδρύματος Κουστό για τη μοίρα του πολυταξιδεμένου σκαριού, αποφασίστηκε να μεταφερθεί σε καρνάγιο εξειδικευμένο στην επισκευή ιστορικών πλοίων, όπου θα αποκατασταθεί πλήρως. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του Ετους Κουστό, αν και το Ιδρυμα Κουστό έχει συγκεντρώσει μόλις τα μισά από τα 6,7 εκατ. ευρώ που θα στοιχίσει η επισκευή. Φόρο τιμής θα αποτίσει και ο Πιερ-Υβ, ο οποίος σε συνεργασία με το «Νational Geographic» θα ακολουθήσει με το νυν σκάφος των Κουστό «Αλκυόνη» την πορεία του πατέρα του πριν από 65 χρόνια στην Κορσική, τις ισπανικές νήσους Μέντες και την Καμπρέρα. Στόχος της αποστολής είναι να διαπιστωθούν οι αλλαγές που έχουν συμβεί σε αυτό το διάστημα στην «υγεία» της Μεσογείου.
« Ο πατέρας μου εξερευνούσε τον υποθαλάσσιο κόσμο για περισσότερα από 60 χρόνια και αγαπούσε ιδιαίτερα τη Μεσόγειο. Κατέγραψε εικόνες που υμνούσαν τόσο την ομορφιά όσο και την εύθραυστη φύση των θαλασσών. Σε έναν κόσμο που έχει υποστεί τόσες αλλαγές αυτές οι εικόνες αποτελούν θησαυρό και μοναδική μαρτυρία της εξέλιξης των ωκεανών υπό το βάρος της δραστηριότητας του ανθρώπου » είπε ο κ. Κουστό.
ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου