Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Ηρακλειά: Aπομόνωση στις Κυκλάδες

Αλλο ένα μικρό κυκλαδονήσι που επιλέγουμε για διακοπές, συνδυάζοντας τη ραστώνη του θέρους με αξιόλογες -για όσους ενδιαφέρονται φυσικά- πεζοπορικές διαδρομές

Κείμενο : Νατάσσα Μπλάτσιου

Αν θέλετε αυτοκίνητο, φέρτε το... γεμάτο, καθότι βενζινάδικο δεν υπάρχει. Οχι πως είναι πολλά τα χιλιόμετρα από το λιμάνι μέχρι την παραλία στο Τουρκοπήγαδο, όπου έφτασε πρόσφατα ο δρόμος. Πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις θα διανύσετε σε χωμάτινα μονοπάτια ή με βάρκα. Το πλοίο δένει στον Αγιο Γεώργιο και μεταξύ των λιγοστών σπιτιών θα αναζητήσετε κάποιο από τα απλά και φροντισμένα, ως επί το πλείστον, ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η συνέχεια σας ανήκει...

Η Παναγία, όπως ονομάζεται χάρη στην ομώνυμη εκκλησία, ή Πάνω Χωριό, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, φέρνει στο μυαλό καρτ ποστάλ άλλων εποχών. Πολλά σπίτια όμως έχουν εγκαταλειφθεί. Αν τρυπώσετε σε κάποιο, θα δείτε και την τεχνική με την οποία χτίζονταν τα παλιά πέτρινα οικήματα. Ενας άλλος καλός λόγος για να επισκεφτείτε τον οικισμό είναι και η ταβέρνα το Στέκι, με την καταπληκτική θέα και τα ακόμα πιο εκπληκτικά σπιτικά εδέσματα.

Το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη είναι δικαίως το καμάρι των Ηρακλειωτών, αφού είναι το μεγαλύτερο των Κυκλάδων, με πλούσιο σταλακτιτικό διάκοσμο. Από την άλλη πλευρά, καλό είναι να ειπωθεί ότι δεν θεωρείται επισκέψιμο. Για να εντοπίσετε την είσοδο -είναι μια τρύπα στην οποία ίσα που χωράει άνθρωπος-, θα περπατήσετε περίπου 40λεπτά από την Παναγία, ακολουθώντας την ταμπέλα δίπλα από την εκκλησία. Στην πρώτη αίθουσα βρίσκεται και το άτυπο ιερό του Αγίου Ιωάννη, όπου βρέθηκε η εικόνα. Ο θρύλος θέλει έναν βοσκό να επιστρέφει στο χωριό με αποτυπωμένη στο πουκάμισό του τη μορφή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Οταν ζήτησαν από τον βοσκό να τους οδηγήσει στο μέρος όπου είχε ξαπλώσει, ανακάλυψαν την είσοδο του σπηλαίου και την εικόνα. Σε λίγα λεπτά απόσταση βρίσκεται και η σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου, που δεν συναγωνίζεται μεν σε ομορφιά το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη, αλλά διεκδικεί από άλλα νησιά τον τίτλο του τόπου που «περιέθαλπε» τον περίφημο ομηρικό ήρωα.

Οι περιπατητικές αναζητήσεις σας έχουν αρκετές διεξόδους. Μπορείτε να φτάσετε μέχρι τον Προφήτη Ηλία και την κορυφή του νησιού, τον Πάπα (418 μ.), με τη συγκλονιστική θέα, στον εγκαταλελειμμένο και συνάμα γοητευτικό Αγιο Αθανάσιο αλλά και στη Βορινή Σπηλιά. Μια άλλη διαδρομή, πολύ πιο σύντομη λόγω της διάνοιξης του δρόμου προς το Τουρκοπήγαδο, είναι ο απόκοσμος Μέριχας, με τους επιβλητικούς κατακόρυφους βράχους σε ύψος που ξεπερνά τα 100 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, ο οποίος είναι γνωστός για τη φιλοξενία των όρνιων με το όνομα Gyps fulvus.

Πάνω από όλα, όμως, η Ηρακλειά προσφέρεται για μπάνιο και ατελείωτες ώρες ραστώνης και ηλιοθεραπείας. Σε κοντινές αποστάσεις επιλέξτε τον Αγιο Γεώργιο, που είναι μεν το λιμάνι, αλλά διατηρεί το χρώμα του, και το Λιβάδι, πόλο έλξης του νεαρόκοσμου, αφού διαθέτει και beach bar, αλλά και το Τουρκοπήγαδο, στο οποίο φτάνει το μοναδικό δρομολόγιο λεωφορείου ημερησίως. Στις υπόλοιπες παραλίες του νησιού θα πάτε με καΐκι. Μην παραλείψετε να δείτε στην Αλιμιά το περίφημο πολεμικό υδροπλάνο που κατέπεσε εδώ κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο...

ΠΩΣ ΠΑΜΕ

Με το Blue Star Naxos, που αναχωρεί από τον Πειραιά τρεις φορές την εβδομάδα (Τ/210-89.19.800, www.bluestarferries.com) και φτάνει στο νησί σε 6 - 7 ώρες. Το εισιτήριο κοστίζει κατ' άτομο 30,50 ευρώ. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε τα καθημερινά δρομολόγια προς Νάξο και από εκεί να πάρετε το θρυλικό Εξπρες Σκοπελίτης που έχει καθημερινή σύνδεση και κοστίζει 6,60 ευρώ.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Στη Villa Glafkos (Τ/22850-71.892) θα κοιμηθείτε στα όμορφα πετρόχτιστα κρεβάτια των τεσσάρων στούντιο.€ € .
Στη Villa Mourto (Τ/22850-74.232) θα εκτιμήσετε την καλόγουστη διακόσμηση των 2 δίχωρων δωματίων που διαθέτει € € .
Στη Villa Zografos (Τ/22850-71.946) θα βρείτε ωραίες βεραντούλες με θέα € € .
Για ολοκαίνουργια δωμάτια κατευθυνθείτε στον εξαιρετικά καλόγουστο Αίολο(Τ/22850-71.233, 6974-756.001, www.aiolos-iraklia.gr) από€ € και στο πιο απλό Σόχωρο Studios (Τ/22850- 71.565) από

- έως 60 €
€ € - έως 110 €
€ € € - έως 200 €
€ € € € - από 200 € και άνω

ΦΑΓΗΤΟ

Στο λιμάνι ή στο Κάτω Χωριό επιλέξτε το Περιγιάλι (Τ/22850-71.118) για φρέσκα ψάρια από τη βάρκα της Ακαθής, στο Γυαλίρι (Τ/22850-71.488) θα δοκιμάστε τα κρεατικά, παραγωγής της ιδιοκτήτριας, στο καφέ-ουζερί Σύρμα (Τ/22850-71.649 και 6973-280.069) θα απολαύσετε καφέ, μεζέδες και ποτά το βράδυ, ενώ στο Πέρασμα (Τ/22850-71.486 και 6973-637.409) θα δώσετε ένα... γλυκό τέλος στο δείπνο σας. Στο Macuba, που βρίσκεται στο Λιβάδι, θα γευτείτε ελαφριά μεσημεριανά αλλά και χορταστικά δείπνα. Τέλος, στη Μέλισσα,το πρακτορείο, ρακοπωλείο και καφενείο των ντόπιων παππούδων, θα βρείτε μια σπάνια εικόνα με άρωμα παλιάς Ελλάδας.


* Σημείωση: Οι τιμές διαμονής, ναύλων κτλ. που αναφέρονται στον εκάστοτε προορισμό, είναι αυτές που ίσχυαν κατά την χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: