Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Εντοπισμός φούρνου από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού στην Κύπρο

Σημαντικά στοιχεία και αποδείξεις για τον τρόπο για τη ζωή στην Κύπρο την εποχή του Χαλκού έφεραν οι ανασκαφές σε παραθαλάσσιο οικισμό, που εντοπίστηκε στην περιοχή Σκαλιά στην Κισσόνεργα της Πάφου.

Μεταξύ άλλων, όπως ανακοίνωσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, βρέθηκαν κεραμικά, τα οποία χρησιμοποιούσαν ως μαγειρικά σκεύη οι αρχαίοι κάτοικοι αυτού του οικισμού. Μάλιστα εντοπίστηκε και ένας φούρνος παρόμοιος με αυτόν που χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα οι Κύπριοι για να ψήσουν το κρέας.

Βάσει των ανασκαφών που έγιναν από ομάδα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, υπό τη διεύθυνση της δρος Lindy Crewe, φαίνεται πως η κατοίκηση αυτής της περιοχής ξεκινά από τις αρχές της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, 2300 - 1650 π.Χ.

Στόχος της έρευνας ήταν η απάντηση σε βασικά ερωτήματα, όπως το πώς ζούσαν οι κάτοικοι της Εποχής του Χαλκού στην Κισσόνεργα, για πόσο διάστημα κατοικήθηκε η θέση και ποιες οι σχέσεις των ντόπιων με άλλες κοινότητες που κατοικούσαν στο νησί.

Αυτός είναι ο πρώτος οικισμός αυτής της περιόδου που ανασκάπτεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κύπρου αλλά και η μόνη γνωστή θέση που βρίσκεται παραθαλάσσια, σε αντίθεση με τους περισσότερους οικισμούς της Πρώιμης-Μέσης Εποχής του Χαλκού που βρίσκονται στην ενδοχώρα.

Η πιο πρώιμη φάση που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής, χαρακτηρίζεται από τα τυπικά ορθογώνια κτίσματα αποτελούμενα από πολλά δωμάτια, με τοίχους πλάτους περίπου 80 εκατοστών και θεμέλια που αποτελούνται από δύο σειρές λίθων.

Σύμφωνα με την κεραμική, που βρέθηκε, οι οικίες θα πρέπει να είχαν εγκαταλειφθεί πριν από το τέλος της Μέσης Εποχής του Χαλκού. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως ένα μεγάλο ανοικτό χώρο. Κατά την πιο πρώιμη φάση που έχει αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής, η περιοχή φαίνεται να είχε χρησιμοποιηθεί για δραστηριότητες που αφορούσαν τη μαγειρική. Βρέθηκε ένας μεγάλος σωρός από στάχτη με αποθέτες διαφόρων φάσεων, κάποιοι εκ των οποίων περιείχαν θραύσματα αγγείων στη βάση τους. Κατά τη διάρκεια της πιο ύστερης φάσης κατασκευάστηκε από πηλό μια μεγάλη κατασκευή που μοιάζει με φούρνο, παρόμοια πιθανόν με τους παραδοσιακούς κυπριακούς φούρνους. Μέσα στο στρώμα από στάχτη που βρέθηκε στη βάση της κατασκευής αποκαλύφθηκε σε μερική κατάρρευση ένα μεγάλο αποθηκευτικό αγγείο, το οποίο είχε τοποθετηθεί όρθιο σε λάκκο με ένα μαγειρικό σκεύος στη βάση του. Η κατασκευή αυτή είναι μοναδική για την Πρώιμη-Μέση Εποχή του Χαλκού στην Κύπρο. Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ ευελπιστεί ότι οι επόμενες ανασκαφικές περίοδοι θα αποκαλύψουν τις πρωιμότερες φάσεις που διατηρούνται κάτω από τις μεταγενέστερες.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ






Δεν υπάρχουν σχόλια: