Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Πολική αρκούδα: «απειλούμενη» ή «είδος προς εξαφάνιση»;


Την ικανοποίησή τους εκφράζουν οικολογικές οργανώσεις στις ΗΠΑ μετά την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου να ζητήσει, μετά από μπαράζ αγωγών, εξηγήσεις από την κυβέρνηση Ομπάμα με ποια αιτιολογία οι πολικές αρκούδες θεωρούνται «απειλούμενο είδος» και όχι «είδος προς εξαφάνιση». Το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών καλείται μάλιστα να δώσει πειστικές απαντήσεις έως τις 23 Δεκεμβρίου.
Το θέμα δεν είναι τόσο... διαδικαστικό όσο ίσως ακούγεται. Εάν η πολική αρκούδα - που χαρακτηρίστηκε «απειλούμενο είδος» το 2008, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους - ενταχθεί στον κατάλογο των ειδών που κινδυνεύουν με αφανισμό, αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες ακόμη και για την πανίσχυρη βιομηχανία εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η προστασία του εντυπωσιακού ζώου στο φυσικό του περιβάλλον θα πρέπει να ενισχυθεί, κάτι που ενδέχεται να πυροδοτήσει περιορισμούς στις επιχειρήσεις εξόρυξης.
Στην απόφασή του, ο δικαστής αναφέρει πως δεν είναι απαραίτητο ένα είδος να βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον αφανισμό προκειμένου να χαρακτηριστεί «είδος προς εξαφάνιση» και κατά συνέπεια το υπουργείο κακώς είχε εντάξει την πολική αρκούδα στη λίστα των απειλούμενων ειδών. Είχε προηγηθεί η κατάθεση αγωγής από τη ΜΚΟ "Center for Biological Diversity" σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασία για το μεγαλύτερο σαρκοφάγο του κόσμου. «Ο δικαστής έριξε το μπαλάκι στον πρόεδρο Ομπάμα», δήλωσε ο διευθυντής της οργάνωσης "Climate Law Institute". «Ελπίζουμε αντί να συνεχίσει να υπερασπίζεται τις λανθασμένες πολιτικές της κυβέρνησης Μπους, ο Ομπάμα να κάνει το σωστό για την πολική αρκούδα».
Να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα μια τεράστια έκταση 517 στρεμμάτων στην Αλάσκα χαρακτηρίστηκε προστατευόμενη περιοχή ως φυσικό περιβάλλον της πολικής αρκούδας, γεγονός που πυροδότησε έντονες επικρίσεις από την πλευρά της κυβέρνησης της πολιτείας.
Κλιματική... αλλαγή στο Κονγκρέσο
Σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική ατζέντα του Μπαράκ Ομπάμα, το αμφιλεγόμενο ζήτημα των πολικών αρκούδων δεν είναι το μοναδικό που θα αποτελέσει πραγματική πρόκληση για τον Αμερικανό πρόεδρο και τους επιτελείς του. Το νέο Κογκρέσο - περιλαμβανομένου του επικρατέστερου για την προεδρία της Βουλής, του Ρεπουμπλικανού Τζον Μπέινερ - δεν θα είναι ιδιαίτερα... φιλικό προς το περιβάλλον και τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις γύρω από την κλιματική αλλαγή. Οι Ρεπουμπλικανοί –και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά όχι μόνο εκεί- έχουν ξεκαθαρίσει ότι σκοπεύουν να διενεργήσουν έρευνες γύρω από τις δραστηριότητες και τις αποφάσεις κυβερνητικών οργάνων, με πρώτη την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας.
Μεταξύ αυτών και η απόφαση ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα απειλούν την υγεία συμβάλλοντας στην κλιματική αλλαγή. Η υπηρεσία έχει κληθεί να πραγματοποιήσει ελέγχους και να επιβάλει περιορισμούς και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις περιμένουν με ενδιαφέρον να δουν πώς θα ενεργήσει τους επόμενους μήνες εν μέσω πιέσεων από μια Βουλή των Αντιπροσώπων, στην οποία οι μισοί Ρεπουμπλικανοί αμφισβητούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

NAFTEMPORIKI

Δεν υπάρχουν σχόλια: