Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Διεθνείς διαπραγματεύσεις για τη σωτηρία του ερυθρού τόνου και της τίγρης

Θέμα ζωής ή θανάτου


Απογοητευτική η κατάσταση για τους επιζώντες
Απογοητευτική η κατάσταση για τους επιζώντες   (Φωτογραφία:  Associated Press)
Αγία Πετρούπολη, Ρωσία
Η επιβίωση ή η εξαφάνιση δύο άγριων ειδών δεν αποκλείεται να κριθεί τις επόμενες ημέρες: Στη Γαλλία, οι αλιευτικές χώρες διαπραγματεύονται όρια για το κυνήγι του σπάνιου -και πανάκριβου- ερυθρού τόνου. Στη Ρωσία, την ίδια ώρα, τρόποι προστασίας των τίγρων αναζητώνται στην πρώτη διεθνή σύνοδο που συγκαλείται ειδικά για ένα απειλούμενο ζώο.
Από τις 100.000 τίγρεις που εκτιμάται ότι υπήρχαν πριν από έναν αιώνα, μόλις 3.000 υπολογίζεται ότι απομένουν σήμερα, διάσπαρτες σε 13 χώρες. Μόνο την τελευταία δεκαετία, οι πληθυσμοί τους έχουν μειωθεί κατά 40%. Από τα εννέα υποείδη τίγρεων που υπήρχαν πριν από έναν αιώνα, τουλάχιστον τρία έχουν πλέον εξαφανιστεί: οι τίγρεις της Ιάβας, του Μπαλί και της Κασπίας.
Και αν οι τάσεις αυτές συνεχιστούν, οι τίγρεις θα μπορούσαν να εκλείψουν από τη φύση σε περίπου 12 χρόνια.
Η προειδοποίηση της WWF για την επερχόμενη εξαφάνιση του είδους έρχεται από το Διεθνές Φόρουμ για τη Διατήρηση των Τίγρεων, το οποίο πραγματοποείται στην Αγία Πετρούπολη από τις 21 έως 24 Νοεμβίου.
Είναι η πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου για τη σωτηρία ενός συγκεκριμένου απειλούμενου είδους.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός θα προεδρεύει της συνόδου, στην οποία αναμένονται κι άλλοι σημαντικοί ηγέτες όπως ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο.
Τη λεγόμενη «Σύνοδο των Τίγρεων» διοργανώνει η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για τις Τίγρεις, την οποία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ.
Για την αναστροφή της κατάστασης, αναφέρει ο απεσταλμένος του AFP, απαιτούνται κυρίως η καταπολέμηση της λαθροθηρίας, η δημιουργία διασυνοριακών προστατευτόμενων περιοχών και η ενημέρωση των πολιτών σε χώρες όπως η Κίνα, στην οποία χρησιμοποιούνται παραδοσιακά φάρμακα και αφροδισιακά με συστατικά από τίγρεις.

Διαπραγματεύσεις ψαράδων
Στο Παρίσι, στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διεθνείς διαπραγματεύσεις της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θυννοειδών Ατλαντικού (ICCAT), με 48 χώρες-μέλη.
Βασικό πεδίο διαμάχης είναι τα όρια για την αλιεία του ερυθρού τόνου του Ατλαντικού, ενός ψαριού που φτάνει σε βάρος τα 650 κιλά και πωλείται μέχρι και 1.000 δολάρια το κιλό στη χονδρική αγορά. Το 80% της αλιευόμενης ποσότητας ικανοποιεί την αγάπη των Ιαπώνων για πιάτα σούσι.
Όμως οι πληθυσμοί του έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 80% από τη δεκαετία του 1970.
Η ανησυχητική μείωση είναι εμφανής, ωστόσο ο υπολογισμός των αποθεμάτων που μένουν είναι δύσκολος.
Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στη συνάντηση της ICCAT επισήμανε αυτή την αβεβαιότητα και ζήτησε μείωση των ορίων για το 2011.
Ασαφές παραμένει ωστόσο ποια στάση θα τηρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει το Reuters. Οι αλιευτικές χώρες-μέλη της Μεσογείου κατάφεραν να καταρρίψουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ζητούσε μείωση των ορίων παρά την οικονομική επιβάρυνση που θα επέφερε αυτό στους ψαράδες.
Οι χώρες που αλιεύουν τον περισσότερο ερυθρό τόνο του Ατλαντικού είναι η Ισπανία και η Γαλλία.
Εκτός από το βόρειο Ατλαντικό, το γιγάντιο ψάρι ζει επίσης στον Κόλπο του Μεξικού και στη Μεσόγειο. Στα ελληνικά νερά, νεαροί ερυθροί τόνοι μεταφέρονται σε ιχθυοτροφία, γνωστά ως «παχυντήρια τόνου», για να πάρουν βάρος.
Παραμένει άγνωστο αν οι φετινές διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε μείωση των ορίων αλιείας. Για το 2010, η ICCAT είχε θέσει το όριο στους 13.500 τόνους -οι επιστημονικοί σύμβουλοι της Επιτροπής εκτίμησαν ότι το όριο αυτό δίνει τουλάχιστον 60% πιθανότητα ανάκαμψης των αποθεμάτων έως το 2022.
Νωρίτερα φέτος, πρόταση για την απαγόρευση του διεθνούς εμπορίου ερυθρού τόνου απορρίφθηκε σε διάσκεψη του ΟΗΕ για τα απειλούμενα είδη. Βασικός αντιρρησίας ήταν τότε η Ιαπωνία, όπου καταναλώνεται σχεδόν το σύνολο της παραγωγής.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: